Actualizarea majora urmatoare pentru Windows 11 include o nouă cerinta hardware

Actualizarea Windows 11 24H2, programată să apară în curând, vine cu o nouă cerință de hardware. Concentrându-se pe SSE4.2 sau Extensii SIMD (Streaming SIMD Extensions 4.2), un element crucial pentru procesoarele moderne, noua versiune Windows 11 24H2 cu build-ul 26080 va funcționa doar pe CPU-uri care suportă acest set de instrucțiuni.

Aceste informații provin de la Bob Pony pe X (anterior cunoscut ca Twitter), urmând rapoartele anterioare din februarie, unde se afirma că CPU-urile care nu suportau instrucțiunea POPCNT nu mai erau compatibile cu Windows 11. Cerința actualizată este esențial aceeași, doar că acum se solicită întregul set de instrucțiuni SSE 4.2, nu doar instrucțiunea POPCNT, așa cum se cerea anterior.

Aceste schimbări recent descoperite depășesc criteriile inițiale necesare pentru a instala sau actualiza la Windows 11, care includeau suport pentru Secure Boot, TPM și un CPU Kaby Lake sau mai nou. Notabil, cerințele POPCNT și SSE 4.2 vor fi exclusive pentru 24H2 și se așteaptă să fie extinse și în iterațiile ulterioare ale Windows 11.

Deși această măsură este probabil destinată să optimizeze performanța și să asigure compatibilitatea cu noile arhitecturi hardware, Microsoft a făcut astfel mai dificilă utilizarea celei mai recente versiuni de Windows 11 pentru utilizatorii cu hardware vechi.

Este important de remarcat că lista de compatibilitate hardware a Windows 11 exclude CPU-urile mai vechi, deci cei cu hardware compatibil nu ar trebui să fie afectați de cerințele stricte. Cu toate acestea, utilizatorii cu hardware învechit și cu expertiză limitată în navigarea verificărilor hardware pot întâmpina dificultăți.

Cu lansarea Windows 11 24H2 programată pentru această toamnă, se așteaptă ca AI să fie un punct focal important pentru Microsoft. Cu Intel, AMD și chiar Qualcomm introducând noi chip-uri cu Unități de Procesare Neurală integrate (NPU), Copilot în Windows 11 24H2 ar trebui să aducă îmbunătățiri semnificative. De asemenea, putem aștepta noi caracteristici pentru gaming, cum ar fi „Super Resolution”, care folosește AI pentru a îmbunătăți calitatea grafică în jocuri, suport pentru claritatea vocii, un mod de economisire a energiei revizuit și diverse alte schimbări de design.