Chiar si noul Snapdragon X Plus de nivel mediu depaseste Apple M3

Ai auzit probabil despre Snapdragon X Elite, noile cipuri de la Qualcomm care au stârnit mult entuziasm. Deși nu sunt încă lansate, Qualcomm a anunțat deja o altă configurație care va coexista cu acesta: Snapdragon X Plus.

Snapdragon X Plus este destul de similar cu vârful de gamă Snapdragon X Elite în ceea ce privește performanța de zi cu zi, dar, ca un nou nivel de cip, își propune să aducă capacități AI unui portofoliu mai larg de laptopuri cu procesor ARM. Cu toate acestea, acesta este un pas sub flagship-ul Snapdragon X Elite, la fel cum un Intel Core Ultra 7 este inferior unui Core Ultra 9.

Qualcomm a dezvoltat acest cip având în minte eficiența și viteza, afirmând că noul Snapdragon X Plus este cu 10% mai rapid decât cipul Apple M3 în performanța CPU multi-threaded. Scoringul multi-core Geekbench 6 îl situează la 13,350, față de 12,154 pentru Apple M3. Qualcomm susține, de asemenea, că, funcționând la același nivel de putere, Snapdragon X Plus este cu 37% mai rapid decât cel mai recent cip Core Ultra 7 155H de la Intel în performanța multi-threaded Geekbench, consumând cu 54% mai puțină energie.

Interesant este că, dacă luăm în considerare scorurile Cinebench R24 (107-109/825-845) comparativ cu M3, balanța înclină și mai mult în favoarea Qualcomm. Testul multi-core în Cinebench R24 produce rezultate pentru Snapdragon X Plus care sunt cu 29% mai rapide decât testările noastre ale M3 în MacBook Air de 13 inch (141 / 601). Trebuie să menționez că scorul raportat pentru un singur nucleu în Cinebench R24 pentru Snapdragon X Plus este semnificativ mai lent decât rezultatele noastre testând M3 în același benchmark, care au atins 141.

Aceasta este doar performanța CPU, însă. Qualcomm afirmă că Snapdragon X Plus este cu până la 36% mai rapid în performanța GPU comparativ cu Core Ultra 7 155H, consumând cu 50% mai puțină energie.

Noul Snapdragon X Plus XIP-64-100 este construit pe același proces de 4nm ca și Snapdragon X Elite și include 10 nuclee de înaltă performanță, funcționând la 3.4 GHz, cu un cache de 42MB. De asemenea, dispune de un GPU Qualcomm Adreno care poate livra 3.8 teraflops de putere și un NPU de 45 trilioane de operațiuni pe secundă (TOPS).

Diferența sub capotă nu este prea semnificativă față de cel mai înalt tier Snapdragon X Elite, deși. Singura diferență a cipului față de flagship este în ceea ce privește nucleele de performanță și puterea GPU comparativ cu unele SKU-uri X Elite.

Ambalând un NPU de 45 TOPS, la fel ca X Elite, Snapdragon X Plus dispune de multe capacități AI excelente. Am avut ocazia să văd demonstrații de generare de cod în Visual Studio, generare de muzică în Audacity și subtitrări live în OBS Studio. Qualcomm susține că NPU de 45 TOPS este cel mai rapid NPU din lume în laptopuri.

Dacă te întrebi cum se compară Snapdragon X Elite cu cel mai înalt nivel Snapdragon X Plus, un tabel cu comparația poate fi văzut mai jos. Diferențele nu sunt prea mari, arătând cât de multă valoare aduce acest nou cip.

Primele laptopuri cu Snapdragon X Plus vor fi expediate începând cu mijlocul anului 2024, chiar alături de laptopurile cu flagship-ul Snapdragon X Elite.

Un punct exact de preț nu a fost împărtășit, dar ni s-a spus că factori precum dimensiunea ecranului, bateria și alte componente stabilite de producătorul laptopului ar putea influența prețul. Deja am văzut presupuse benchmark-uri Geekbench 6 scurse pentru ce ar putea fi un Surface Pro 10 cu Snapdragon X Plus, și a obținut scoruri în linie cu ce a împărtășit Qualcomm astăzi.