Urmatorul mare rival al MacBook-ului

Deși laptopurile Windows sunt bune, ele nu au reușit să concureze cu MacBook-urile în termeni de eficiență sau performanță pe watt. Acest lucru permite ca MacBook-urile moderne să fie mai subțiri, mai silențioase și cu o durată de viață mai lungă a bateriei, fără a pierde din performanță. Sunt atât de eficiente încât performanța nu scade nici când sunt pe baterie.

Intrând în 2024, eram entuziasmat de perspectiva ca laptopurile Windows să contraatace, în special cu adoptarea noilor cipuri Snapdragon X Elite de la Qualcomm. Dar, din cauza unor dezvoltări recente, încep să mă îngrijorez despre cât de reușită va fi această tranziție.

De mulți ani, sunt un susținător al PC-urilor Qualcomm și, la început, a fost nevoie de multă încredere. Compania a încercat să inițieze o tranziție a laptopurilor Windows către ARM încă din 2017, când Microsoft a anunțat noua gamă de PC-uri mereu conectate (Always Connected PCs). Alimentate de un cip Qualcomm Snapdragon și o versiune ARM a Windows 10, aceste dispozitive au fost promovate pentru durata mai lungă a bateriei și conectivitatea LTE. Voiam să cred că acesta ar putea fi viitorul dispozitivelor Windows – propunerea era cu siguranță atractivă.

Dar, din cauza performanței slabe și a compatibilității limitate a software-ului, producătorii de laptopuri au fost reticenți să accepte schimbarea. Acest lucru a însemnat o selecție foarte limitată și prețuri ridicate.

Qualcomm a fost rapid să argumenteze că acesta este doar începutul, dar situația nu s-a îmbunătățit în timp. Eșecurile au culminat cu Surface Pro X în 2019. Ar fi trebuit să fie un punct de cotitură pentru întregul ecosistem. În cele din urmă, aici era un dispozitiv emblematic de la Microsoft însuși care ar fi putut demonstra adevăratele beneficii ale ARM. În schimb, a dovedit exact opusul, deoarece a fost încă afectat de toate problemele care existau de la început.

Pentru a înrăutăți lucrurile, doar un an mai târziu, Apple ar anunța și începe propria sa tranziție către ARM. Contrastul în execuție nu ar fi putut fi mai mare.

Dar la sfârșitul anului trecut, zvonurile unei revoluții au început să apară. Qualcomm a anunțat cipurile Snapdragon X Elite, susținând nu doar o creștere a performanței față de Intel și AMD — ci chiar și față de Apple însuși. La anunț, aceste cipuri erau considerate a avea de două ori performanța CPU față de Intel Core i7-1360P, consumând cu 68% mai puțină energie. Pe de altă parte, se spunea că au realizat o performanță multi-threaded cu 50% mai rapidă decât Apple M2 (21% mai rapidă decât M3). În cele din urmă, părea că Qualcomm ar fi putut face saltul pe care l-am așteptat mereu.

Nu eram singurul convins. Fiecare mare producător de laptopuri este la bord, inclusiv mulți care nu încercaseră niciodată un laptop ARM în trecut. Aceste noi cipuri păreau în sfârșit să facă o tranziție către ARM care ar putea rivaliza cu ceea ce Apple a realizat cu MacBook-urile sale.

Din păcate, unele scurgeri recente au arătat că situația nu este la fel de promițătoare pe cât speram.

Scepticii acestei întregi tranziții au fost justificați să dorească să aștepte până când putem testa noi înșine aceste cipuri. După toate, Qualcomm a vorbit întotdeauna în termeni mari când vine vorba de performanță. Una dintre primele noastre viziuni asupra testării reale a fost scursă de pe Geekbench 6, unde varianta cu 12 nuclee a sistemului Snapdragon X Elite a înregistrat 2574 în single-core și 12562 în multi-core.

În mare, acestea sunt scoruri fantastice și o adevărată plăcere să le vedem. Aceste rezultate depășesc cu ușurință cele mai recente laptopuri din tabăra Intel, cum ar fi Dell XPS 14 cu Intel Core Ultra 7 165H. Din păcate, comparația cu MacBook Air și M3 nu este la fel de dominantă cum fusese promis. Așa cum am testat pe un MacBook Air de 13 inch cu un CPU de 8 nuclee și un GPU de 10 nuclee, am obținut scoruri Geekbench 6 de 3102 pentru single-core și 12078 pentru multi-core. Comparând scorurile, sistemul Qualcomm a avut un avantaj de 4% față de MacBook Air în multi-core, în timp ce Air a avut un avantaj de 17% în single-core.

Deși este impresionant că acest sistem Qualcomm a învins M3 în multi-core, 4% este semnificativ în urma promisiunii de 21%. Cum se va desfășura totul pe dispozitivele finale în performanța din viața reală rămâne de văzut, desigur. Am primit și o altă previzualizare a performanței pe aceste sisteme Qualcomm în ceea ce privește capacitățile lor de gaming. Compania a făcut unele afirmații semnificative despre modul în care jocurile vor „funcționa pur și simplu” și nu trebuie să fie portate de dezvoltatori — și asta a fost demonstrată de un videoclip recent postat pe Twitter despre capacitățile sale de gaming.

Videoclipul arată Baldur’s Gate 3 rulând la 1080p cu ceea ce pare a fi o rată medie de cadre de aproximativ 30 de cadre pe secundă (fps). Din nou, acesta este un semn bun. Cu siguranță nu este ceva ce vei putea face ușor chiar și cu cele mai recente grafice integrate Intel. Cu toate acestea, acest lucru nu este, totuși, la nivelul MacBook Air M3.

Pentru a fi clar, nu vorbesc nici măcar despre strălucirea MacBook Pro M3 Max, care poate juca frumos Baldur’s Gate 3. Dar chiar și pe M3 MacBook Air, am reușit să obțin 45 fps sau 50 fps, ceea ce este semnificativ mai fluid. Există multe lucruri pe care nu le știm în acest caz, în special despre setările grafice, dar pare că M3 va depăși Snapdragon X Elite în performanța GPU.

Acum, știu la ce te gândești. Chiar dacă cipul Snapdragon nu rulează exact în jurul MacBook Air așa cum speram, este totuși foarte impresionant, nu-i așa? Acest lucru este cu siguranță adevărat. Dar toate aceste comparații se fac fără să cunoaștem specificațiile altor considerente importante, cum ar fi dimensiunea șasiului, eficiența, durata de viață a bateriei și cel mai important, prețul. Vor începe aceste prime laptopuri Qualcomm chiar de la doar 1.099 dolari? Încă nu știm, dar mă întreb cum se vor compara aceste laptopuri cu MacBook-urile, mere cu mere.

Drumul lung înainte

Nu mă înțelege greșit – încă susțin foarte mult aceste laptopuri. Dacă putem obține adevărați rivali care să se măsoare cu MacBook-urile, asta va crește presiunea asupra Apple. Asta este mai bine pentru noi toți, inclusiv pentru fanii MacBook. Dar nu mă mai aștept ca această primă serie de laptopuri să realizeze acest lucru de unul singur.

Sperăm că cel puțin vor demonstra că există o cale viabilă aici pentru laptopurile Windows și că îmbunătățirile ulterioare din anii următori vor construi o fundație solidă pentru viitor.

De asemenea, știm că exclusivitatea Qualcomm cu Windows pe ARM se încheie la sfârșitul anului 2024. Rapoartele timpurii au indicat că companii precum Nvidia și AMD sunt deja interesate să se alăture distracției — și din nou, acest lucru ar putea avea loc chiar de anul viitor. Cu atâta competiție, am putea asista la o adevărată revoluție pentru laptopurile Windows care se va desfășura în următorii câțiva ani. Privind în urmă, sunt sigur că vom vedea că această călătorie începe într-un mod semnificativ în acest an, dar există un drum lung înainte dacă speră să o depășească pe Apple la propriul său joc.