Un Redditor

Este greu de crezut că cineva interesat de jocurile portabile nu a auzit de Steam Deck, dar un Redditor susține că „nu știa” că există. Din acest motiv, a decis să își construiască propria versiune.

Dispozitivul, creat prin imprimare 3D, este opera lui Raven0606, care a postat imagini cu dispozitivul finit pe subredditul r/SBCGaming, dedicat emulatorilor portabili. Construcția a durat nouă luni, iar Raven0606 a numit creația Ryzen Deck, în onoarea Steam Deck-ului (a aflat despre dispozitivul Valve în timpul construcției).

Redditorul a realizat o galerie de imagini care ilustrează procesul de construcție, incluzând diverse etape de prototipare care au condus la designul final. În interior se află APU Ryzen 5 5600G de la AMD, pe o placă de bază pe care Raven0606 spune că a „furat-o” de la un ASRock DeskMini X300. Butoanele și joystick-urile provin de la un controller Xbox, pe care Raven0606 le-a conectat la o placă Arduino Micro.

Din punct de vedere vizual, nu este foarte diferit de consolele portabile actuale, cum ar fi Steam Deck și Asus ROG Ally, cel puțin din față. În spate, însă, sunt două ventilatoare mari de evacuare, precum și un cablu care conectează dispozitivul la o baterie externă. De asemenea, are o greutate de 1,56 kg, ceea ce este destul de mult în comparație cu alte console portabile produse în masă.

Raven0606 estimează că proiectul a durat peste 1.200 de ore de muncă, distribuite pe parcursul a nouă luni. „Părea un al doilea job”, a scris Redditorul.

Există multe modificări pentru Steam Deck, și am văzut chiar și entuziaști care încearcă să construiască PC-uri de gaming portabile. Dar este rar să vezi un proiect completat ca Ryzen Deck, care chiar funcționează. Și funcționează bine, conform lui Raven0606. Redditorul spune că APU-ul poate rula jocuri ușoare la 30 de cadre pe secundă (fps) în modul de 28 de wați, și poate ajunge până la 65W pentru jocuri precum The Witcher 3. În acest joc, Raven0606 spune că obține între 45 și 55 fps.

Durata de viață a bateriei nu este cea mai bună, bateria de 108 wați-oră epuizându-se în doar 90 de minute, conform lui Raven0606. Surprinzător, totuși, acest lucru este încă mai bun decât ceea ce am văzut la unele dispozitive, cum ar fi Ayaneo 2s.

Este într-adevăr o piesă impresionantă de echipament. Acum trebuie doar să așteptăm Ryzen Deck 2 — poate cu un Ryzen Z1 Extreme „furat” de la Lenovo Legion Go?