Cat costa un supercomputer AI? Incearca 100 de miliarde de dolari.

Se pare că proiectele ChatGPT de la OpenAI și Sora sunt pe cale să primească un impuls semnificativ. Potrivit unui nou raport publicat de The Information, Microsoft și OpenAI colaborează la un nou proiect de centru de date, parte a căruia va fi un supercomputer AI masiv numit „Stargate”. Se spune că Microsoft va suporta costurile, care sunt astronomice, așa cum sugerează și numele supercomputerului — întregul proiect ar putea costa peste 100 de miliarde de dolari.

Cheltuirea a peste 100 de miliarde de dolari poate părea uluitoare, dar, pentru a pune lucrurile în perspectivă, prețul arată cu adevărat cât de mare ar putea fi această întreprindere: The Information susține că noul proiect comun al Microsoft și OpenAI ar putea costa de 100 de ori mai mult decât unele dintre cele mai mari centre de date aflate în funcțiune în prezent.

Această estimare provine, se pare, de la persoane care sunt în cunoștință de cauză și implicate în discuțiile despre proiect, inclusiv o persoană care a vorbit cu Sam Altman, CEO-ul OpenAI, precum și cineva care are acces la analiza inițială a costurilor de la Microsoft. Publicația a păstrat sursele anonime.

Supercomputerul Stargate ar urma să fie situat în SUA și, conform Reuters, ar fi cel mai mare dintre multe instalații pe care Microsoft și OpenAI se pregătesc să le construiască în următorii ani. Stargate ar putea fi lansat până în 2028, dar înainte de aceasta, OpenAI va primi în continuare upgrade-uri periodice, următorul mare update AI fiind planificat pentru începutul anului 2025.

Stargate marchează a cincea și ultima (deocamdată) fază a proiectelor de supercomputere ale Microsoft și OpenAI, iar companiile se află în prezent în mijlocul celei de-a treia faze. Se spune că Microsoft lucrează deja la supercomputerul fazei a patra, care va fi mai mic decât Stargate și ar putea fi lansat până în 2026.

Nu este clar la ce ar putea fi capabil Stargate, dar având în vedere boom-ul actual AI și nevoia ca modelele de AI să continue să evolueze, nu este deloc surprinzător. GPT-5 este la orizont, iar pentru ca OpenAI și Microsoft să continue să împingă limitele AI, aceste centre de date masive sunt o necesitate.

Deoarece întreprinderea comună ar putea costa mai mult de 115 miliarde de dolari la finalizare, merită menționat că o astfel de cheltuială ar reprezenta de peste trei ori suma pe care Microsoft a cheltuit-o pe cheltuieli de capital pentru clădiri, echipamente și servere în timpul anului 2023. Unde va merge toți acești bani? The Information susține că majoritatea costurilor acestui plan în cinci faze provine din necesitatea de a cumpăra cipuri AI. În acest context, este un moment bun pentru a fi Nvidia.