6 moduri de a practica Lagom, secretul suedez pentru o viata echilibrata si fericita

Acum paisprezece ani, Niki Brantmark a fost invitată să-și petreacă vacanța de vară cu un prieten pe coasta de vest a Suediei. „A fost locul perfect pentru începutul unei povești de dragoste – nu doar cu viitorul meu soț suedez, ci și cu stilul de viață suedez,” scrie ea în noua sa carte, Lagom (20 de dolari, amazon.com). Pronunțat LAH-gum, termenul se traduce prin „nu prea puțin, nu prea mult” sau „tocmai bine” și în Suedia reprezintă arta de a trăi o viață echilibrată, mai lentă și fără prea multe complicații. „Suedezii își iau timpul. Se opresc, privesc, ascultă și așteaptă. Frumusețea de a încetini, am învățat, este că te ajută să fii mai prezent în moment și să te bucuri de plăcerile simple ale vieții,” scrie Brantmark. „Și există ceva foarte relaxant și satisfăcător în asta, de asemenea.” Mai jos sunt șase sfaturi din cartea ei, pentru a adăuga mai mult lagom în viața ta de zi cu zi.

  1. Adoptă morgondopp: Având peste 11.500 km de coastă și aproximativ 100.000 de lacuri, nu este de mirare că suedezii iubesc să facă baie. Dar un tip de baie în aer liber iese în evidență: morgondopp, sau baia de dimineață. Aceasta este de obicei savurată dimineața, înainte de cafea. Băiatul își pune un halat și merge până la platforma de baie locală.
  2. Îndrăznește să mergi singur: O prietenă suedeză, Yvonne, mi-a povestit cum a făcut o drumeție solitară de cinci zile printr-o rezervație naturală. Deși a recunoscut că noaptea sunt multe zgomote în pădure, singura dată când s-a simțit inconfortabil a fost când un grup a instalat o tabără lângă ea și a cântat la chitară până în zorii zilei. Experiența a fost, totuși, eliberatoare și împuternicitoare.
  3. Creează un dulap capsulă: Dulapul suedez poate fi asemănat cu un dulap capsulă – un dulap minimalist și foarte practic creat prin eliminarea hainelor nedorite sau neutilizate și înlocuirea lor cu un număr limitat de haine iubite și foarte versatile, care în cele din urmă pot fi purtate împreună.
  4. Ia pauze: Pauza de fika suedeză este o pauză cu o cafea și poate un mic tratament. Poate fi un schimb informal cu un coleg sau o întâlnire de echipă mai formală, programată cu mult timp înainte în calendar. Este vorba despre a lua timp pentru a te deconecta pentru câteva minute și a-ți da o respirație.
  5. Învață arta ascultării: Conversând cu un suedez, vei observa că rareori îi întrerup pe alții sau vorbesc peste cineva. Voci sunt menținute la tonuri uniforme, iar pauzele în conversație sunt complet acceptabile. Pentru britanici, aceasta poate fi extrem de incomod. Cultura britanică este preocupată de golurile din conversație, așa că oamenii se suprapun adesea înainte ca persoanele să-și termine propozițiile. Suedezii simt și ei un anumit disconfort în aceste momente de tăcere, dar, în loc să umple grăbit spațiul cu un șuvoi de cuvinte, ei vor face sunete, cum ar fi o inspirație ascuțită sau chiar un sunet melodic, cum ar fi un „hmmm” în două tonuri. Aceasta le oferă timp să reflecteze asupra a ceva semnificativ pe care ar putea să-l contribuie.
  6. Fă fapte aleatoare de bunătate: Ca în toate lucrurile lagom, răspândirea unei mici fericiri nu trebuie să implice gesturi mari. Uneori, cele mai obișnuite acte adaugă cea mai mare semnificație și inspiră cele mai mari zâmbete dintre toate.