4.4 C
Bucharest
vineri, decembrie 13, 2019
No menu items!

Averile impresionante ale liderilor comunişti ai Romaniei. Se aseamana cu bogaţiile liderilor actuali?

TITLURILE ZILEI

Averile impresionante ale liderilor comunişti ai Romaniei. Se aseamana cu bogaţiile liderilor actuali?

Printre cei mai bogaţi lideri comunişti se numărau Gheorghe Gheorghiu Dej, Petru Groza şi Ana Pauker, iar averile acestora erau un beneficiu la care puţini puteau visa.

Gheorghe Gheorghiu Dej, cu funcţia de secretar general al PCR, a condus România pana în 1965. Acesta a fost căsatorit timp de 7 ani si a avut două fetiţe.

„Un bărbat divorţat şi tată a două fete răsfăţate, Gheorghiu-Dej avea în serviciile sale amante despre care se vorbeşte în numeroase ocazii în bârfele care circulă în România” se scria intr-un raport prezentat Congresului Statelor unite ale Americii in anul 1958.

Acestia mai scriau ca era „Un barbat divortat si tata a doua fete rasfatate, Gheorghiu-dej avea in serviciile sale amante despre care se vorbeste in numeroase ocazii in barfa care circula in Romania”. Acesta era cunoscut pentru stilul vestimentar scump si cu guler alb, imbracandu-se la fel ca un „burghez”.

Jurnalistul american Richard O’Regan scria in 1953: „„Curtenii comunişti ai lu Dej trăiesc în casele fostei aristocraţii şi se păstrează în splendoare, în timp ce 16 milioane de români trăiesc în suferinţă îndelungată şi foame. Casele mai-marilor comunişti de pe Şoseaua Kisselef şi Parcul Jianu sunt bine păzite de poliţişti înarmaţi. Maşini luxoase americane şi ruseşti îi preiau pe servitorii lor în uniformă spre şi de la magazinele private. În timp ce milioane de oameni simpli se trezesc dimineaţa la 4 pentru a se aşeza la cozi la cele mai sărăcăcioase raţii de hrană, lăzi cu portocale de import şi cu ouă sunt descărcate în grădinile noilor comunişti bogaţi. Doar grangurii comunişti şi oaspeţii lor străini folosesc staţia modernă de cale ferată din Băneasa, cu covoarele ei roşii, pe care Carol a construit-o pentru folosinţa exclusivă a familiei regale. La recepţiile oficiale, Gheorghu-Dej şi oaspeţii săi de seamă stau separaţi în camere private, unde nimeni altcineva nu poate intra. Sunt serviţi cu caviar şi coniac franţuzesc. Comuniştii cu rang mai mc primesc aperitive şi ţuică”

Ana Pauker a fost prima femei ministru de Externe din istoria Romaniei, fiind una dintre cele mai extravagante si influente persoane din perioada regimului comunist din anii ’50. Aceasta iesea in evidenta prin tinutele foarte scumpe.

Intr-un interviu din 1948, jurnalistul Seymor Freidin scria: „Locuieşte în cartierul de lux «Parcul Filipescu», într-o vilă cu două etaje, cu ziduri înalte şi cu o grădină frumoasă. De asemenea, are o casă de odihnă pe malul lacului, la Snagov. Se îmbracă acum într-un stil cu care nu era obişnuită. Dispreţuieşte bijuteriile, dar a căzut pradă noului look, cumpărând lăzi de haine, cele mai multe costume gri şi negre şi rochii, fiecare la câte 400 de dolari piesa. Spre deosebire de ceilalţi lideri comunişti, ea poartă nestingherită hainele de lux, fie că se află la vreo întâlnire cu muncitoarele din fabrici, fie că participă la o sărbătoare a lui Octombrie roşu. Călătoreşte cu o limuzină, cu şofer, şi a prins pasiune pentru câinii săi cu pedigree. Ea este cea care se bate pentru destinele comuniştilor” .

Interiorul casei acesteia era impodobil cu tapiserii persane, picturi foarte scumpe si mobilier elegant. Mai avea o casa de vacanta in Predeal. Vila acesteia era pazita continu de trei santinele si un agent al securitatii, dar si de alti ofiteri care patrulau regulat prin fata ei.

Intr-o nota din arhivele RFE din 1952 scria: „Ana Pauker are la dispoziţia sa patru maşini, două personale şi două pentru gărzile sale de corp. Maşinile sale personale sunt un Ziss, de producţie sovietică, din 1947, verde, şi un Oldsmobile, din 1950. Maşinile din escorta sa erau două Dodge, negre, modele din 1950”.

Petru Groza a fost presedintele Consiliului de Ministri in perioada primului guvern comunist al Romaniei, din 1945. In 1952 a devenit presedinte al Prezidului Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romane, asemanatoare functiei de sef al statului, dar cu valoare mai putin importanta in acea perioada. Acesta a fost denumit „nababul marxist” datorita averii uriase acumulate.

Marile ziare americane il din anii ’40 scria despre acesta ca: „Groza este orice altceva decât un proletar. E ceea ce sovieticii ar numi kulak – un fermier prosper. A fost între timp şi bancher, industriaş şi proprietar de hotel. Şi nu e membru al Partidului Comunist. Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”

In 1953, acesta relata unui oaspete: „Trăiesc bine. Întotdeauna am trăit bine. Mi-am croit calea cu abiltăţile mele şi am câştigat o mulţime de bani ca avocat. De ce nu? Nu a fost şi Stafford Cripps unul dintre cei mai bine plătiţi oameni din Anglia Socialstă. Eu, de exemplu, am această poartă de bronz făcută imediat după Primul Război Mondial, astfel că, vezi şi tu, nu sunt un nou îmbogăţit. A costat o mulţime de bani şi atunci”.

Imagine:Adevarul.ro

Cele mai noi